Telefon
WhatsApp

Adres

Karacaibrahim Mahallesi Dere Üstü Sokak Saranta Plaza No: 11 Ofis 34 Merkez / Kırklareli

E-mail

info@richmondlimited.com

Telefon

0288 212 10 39

Emlak veya gayrimenkul,[a] arsa ve üzerinde bulunan binadan, bahçeden, veya su yolu gibi doğal kaynaklardan oluşan, taşınamaz mülktür.[2][3] Arsa mülkiyeti, toprağın hava sahanlığı hariç hem yerin altı hem de yerin zemini için geçerlidir. Serbest piyasada emlak, kur hareketliliğinden veya ekonomik krizlerden pek etkilenmediği için en güvenilir yatırım tiplerinden biri olarak görülür.[kaynak belirtilmeli]

Emlak alışverişinde kullanılan mortgage yöntemi, emlak değerlerinin uluslararası kriterlere göre belirlenmesini sağlar; böylece değeri belirlenmiş olan bir emlak, emlak borsasında alışveriş yapılabilir hale gelir. Emlak sektörünün gelişmesiyle daha önce değeri bilinmeyen emlaklar piyasada arz-talebe göre değer bulmaya başlar.

Çoğu dünya ülkesinde devletler, mineral gibi doğal kaynakların bulunduğu arazilerin haklarını saklı tutarlar, ancak uygun olan diğer arazileri kamulaştırma yetkisine sahiptir. Gayrimenkul mülkiyetlerin devredilmesi satışla yapılır. Bazense devretmeksizin, belli bir süre gayrimenkulün elde tutulması koşuluyla, kiralıyarakkullanma hakkı sunan seçenek de kullanılır.

Tapu Kayıtlarında Nelere Dikkat Edilmelidir;

  • Gerçek Malik Öğrenilmelidir. Satış yapan şahısın söz konusu gayrimenkulün maliki olup olmadığı, vekaleten satış işlemi gerçekleştiriyor ise gerekli vekaletnameye sahip olunup olunmadığı araştırılmalıdır.

Daha önce de belirttiğimiz üzere kanunda “Tapuya Güven” ve “Alenilik” ilkeleri esas alındığından, bir gayrimenkulün gerçek malikinin kim olduğu tapu kayıtlarından kolaylıkla anlaşılabilmektedir. Gerçek malikin kim olduğunun satıştan önce öğrenilmesi oldukça önem arz etmektedir.  Zira satış konusu gayrimenkulün gerçek malikinin kim olduğunu bilmemek hukuk düzeni tarafından korunmamaktadır. Tapuda malik gözükmeyen kişiden taşınmaz satın alınması, alıcı iyi niyetli olsa dahi kanun önünde geçersiz bir satış olarak kabul edilmektedir. Bu nedenle gayrimenkul satın almak isteyenler öncelikle, ilgili taşınmazın tapu kaydını incelemeli, satıcı kişinin tapudaki malik olup olmadığı veya malik tarafından kendisine verilen usulüne uygun bir satış yetkisi olup olmadığı araştırılmalıdır.

  • Taşınmazın kaydında satışa engel, taşınmazın değerini etkileyebilecek veya alıcının sorumluluğunu gerektirebilecek ipotek, haciz, tedbir gibi sınırlamalar olup olmadığı öğrenilmelidir. Her ne kadar bir gayrimenkul üzerinde ipotek, haciz, tedbir gibi sınırlamalar bulunması satışa engel değil ise de; bu durumun satıştan önce tapudan araştırılması gerekmektedir. Zira satış halinde gayrimenkul söz konusu sınırlama ile birlikte alıcıya devredileceğinden alıcının bunu biliyor ve kabul ediyor olması gerekmektedir. Aksi takdirde ileride alıcı açısından telafisi güç zararların ortaya çıkması muhtemel olacaktır. Yani satıştan önce alıcının gayrimenkul üzerindeki sınırlamaları, gayrimenkul üzerinde ipotek, haciz veya tedbir olup olmadığını bilmesi ve bu durumu sonuçları ile birlikte kabul etmesi gerekmektedir.
  • Satın alınacak taşınmazın alıcıya gösterilen taşınmaz olup olmadığı öğrenilmelidir. Bu durumun teyidi ise yine tapu incelemeleri ile mümkündür. Bilindiği üzere Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından sunulan Parsel Sorgulama hizmeti ile ilgililer, satın alacakları taşınmazların adresleri ile tapuda kayıtlı ada, pafta, parsel bilgilerini karşılaştırabilmekte, taşınmazın konumunu uygulama üzerinden görebilmektedir. Taşınmazın parsel sorgusu internet uygulaması üzerinden yapılabileceği gibi tapu müdürlüklerinden de teyit edilebilir. Böylece gayrimenkul alıcısı, kendisine gösterilen adresteki taşınmaz ile satış konusu yapılan taşınmazın aynı taşınmaz olup olmadığını, ada, pafta, parsel ve adres bilgilerinin aynı olup olmadığını kontrol edebilmektedir.

2. Belediye Kayıtlarının İncelenmesi;

Satın alınmak istenen gayrimenkulün belediye kayıtları da incelenmelidir.  Zira satın alınmak istenen taşınmazın yakın zamandaki akıbeti, imar durumu, yapı kullanma izin belgesine sahip olup olmadığı, emlak vergisi borcu olup olmadığı ancak ilgili taşınmazın belediye arşiv dosyasının incelenmesi ile sağlıklı bir şekilde öğrenilebilir. Bu hususlar alıcının gayrimenkulü satın alma kararında önemli rol oynayabileceği gibi, alıcı tarafından bu hususların bilinmesi ileride beklenmedik bir durumla karşılaşılmasının da önüne geçecektir.

Belediye kayıtlarının incelenmesi ve belediyenin ilgili birimlerinden yapılacak sorgulamalar neticesinde taşınmazın rayiç bedeli de gerçeğe uygun şekilde öğrenilebilecektir. Taşınmazın rayiç bedelinin doğru şekilde bilinmesinin tapuda yapılacak alım-satım işlemine de etkisi büyüktür. Tapu Müdürlüğü’ne beyan edilecek olan alım-satım bedeli bu rayiç bedele uygun şekilde bildirilmelidir zira tapuya bildirilecek alım-satım bedeli rayiç bedelden düşük olamayacaktır.

3. Gayrimenkul Satış Sözleşmesi İmzalanması ;

Gayrimenkul satış sözleşmesi; satıcının anlaşılan bedel karşılığında taşınmazı vermeyi, alıcının da bu taşınmazı satın almayı ve bedelini ödemeyi üstlendiği karşılıklı olarak gerçekleştirilen ve tarafların tapu sicil memuru karşısındaki vaat ve taahhüt beyanlarını kapsayan bir sözleşmedir. Gayrimenkul satın almak isteyen kişiler, ileride hak kaybı yaşamamak için mutlaka yazılı bir sözleşme imzalayarak satış işlemini hukuki bir belgeye dayandırmalıdırlar.

Ancak gayrimenkul satış sözleşmesinin yazılı olması tek başına sözleşmeyi geçerli hale getirmemektedir. Gayrimenkul satış sözleşmesinin geçerli olabilmesi için sözleşmenin mutlaka noter huzurunda imzalanması ve tapuya şerh verilmesi gerekmektedir. Kanun koyucu, gayrimenkul satış sözleşmesinin noter huzurunda düzenleme şeklinde hazırlanmasını ve tapuya şerh düşülmesini geçerlilik koşulu olarak öngörmüştür. Şu halde, noter huzurunda yapılmayan gayrimenkul satış sözleşmeleri geçersiz olacaktır.

Gayrimenkul yatırımı için öncelikle nasıl bir yatırım yapacağınıza karar vermeniz gerekir. Ev mi, dükkân mı veya arsa mı alacaksınız? Bu sorunun cevabını vermeli ve yatırımınızı bu alanda şekillendirmelisiniz. Bunun yanı sıra önceden karar vermeniz gereken bir diğer konu ise doğru bölgedir. Alacağınız gayrimenkulün gelişecek bir bölgede olmasına dikkat etmeniz, yatırımınızın değer kazanması açısından oldukça önemlidir.

Ayrıca bölge seçerken büyük inşaat şirketlerini de takip edebilirsiniz. Büyük şirketlerin yatırım yaptığı bölgelerde arazi satın almak, ileride kazanç elde etmeniz açısından avantajlar sunar. Konut yatırımı yapmak için ulaşım noktalarına yakınlığına ve merkezi bir noktada bulunmasına dikkat etmelisiniz. Böyle bir mülke sahip olmak, gelecekte daha fazla kazanmanıza yardımcı olacaktır.

Gayrimenkul yatırımı dediğimizde aklımıza ilk gelen yer şüphesiz Kıbrıs’tır. Ilıman iklimi, insanları ve eşsiz evleri ile Kıbrıs, gayrimenkul sektöründeki yatırımcılar için birçok avantaj sunmaktadır. Gayrimenkul yatırımında kâr elde etmek için satın almak istediğiniz mülkü ucuzken satın almanız ve değeri arttığında da değerlendirmeniz veya satmanız gerekir. Kıbrıs’ın gayrimenkul yatırımı hakkında bilinmesi gereken birçok kriter bulunmaktadır. Bunlar aşağıdaki gibidir:

 

  • İmar ve yerleşme iznine sahip olmak
  • Sorunsuz tapu
  • Mülk kullanım sertifikası
  • Gayrimenkulün bulunduğu bölgede herhangi bir ödenek bulunmaması
  • Uygun toprak denetimi
  • Deprem ve diğer doğal afetlere karşı dayanıklı olması
  • Kooperatif yapılarında yaygın olarak kullanılan alanlar ve haklar

Emlak Danışmanı Olmak İster Misiniz?

Kariyerinizi ve büyümenizi geliştirmenize yardımcı olacağız.
İnsan Kaynakları